Federated Single Sign-On

Met Federated Single Sign-On kan je met één en dezelfde account toegang krijgen tot organisatieoverschrijdende applicaties.

Met je UGent e-mailadres en wachtwoord kan je aanmelden op (web)applicaties van vertrouwde organisaties.

Hoe werkt Federated Single Sign-On?

• Met je UGent account heb je toegang tot de elektronische voorzieningen van UGent. Via CAS, de Centrale Authenticatie Service van UGent, kan je aanmelden op beveiligde webpagina's. Dit heet authenticeren.
  • Als je voor studie of werk toegang nodig hebt tot een (web)applicatie van een vertrouwde organisatie, draagt UGent met jouw toestemming informatie over jouw identiteit over aan de vertrouwde organisatie.
  • Na ontvangst van deze informatie bepaalt deze of je toegang krijgt tot de gevraagde applicatie.
  • Als dat zo is, wordt jou autorisatie verleend. Opnieuw aanmelden hoeft niet omdat de vertrouwde organisatie weet dat je succesvol geauthenticeerd bent door UGent.

Wie kan Federated Single Sign-On gebruiken?

Iedereen met een UGent account kan Federated Single Sign-On gebruiken. Wat je precies kunt doen hangt af van de operationele afspraken tussen UGent en de vertrouwde organisaties.

Hoe Federated Single Sign-On gebruiken?

• Surf naar de (web)applicatie van de vertrouwde organisatie.
  • Klik op aanmelden.
  • Je moet nu opgeven bij welke instelling je authenticeert.
    Kies jouw instelling uit de lijst. We gebruiken hier verder "UGent".
    • Tip: maak gebruik van de zoekbox indien nodig.
  • Als je nog niet aangemeld was, kom je op de centrale UGent aanmeldpagina terecht. Meld je aan met UGent e-mailadres en wachtwoord.
  • Als je bij UGent aangemeld bent, volgt het toestemmingsformulier.
    UGent vraagt toestemming om bij het aanmelden informatie over jouw identiteit door te geven aan de (web)applicatie van de vertrouwde organisatie.
    • Vink aan of je deze keuze wil opslaan: "Bewaar toestemming"
    • Kies dan "Ja, ik ga akkoord" of "Neen, ik weiger"
  • Indien je "Ja, ik ga akkoord" koos, kom je terecht op de applicatie van de vertrouwde organisatie. Zo niet krijg je de melding "U heeft geen toestemming gegeven om uw attributen naar de Service Provider te versturen" en kan je terugkeren naar de toestemmingspagina.

Vertrouwde organisaties

Enkele voorbeelden van applicaties van vertrouwde organisaties waar je dankzij Federated Single Sign-On gewoon met je UGent account kan aanmelden: